Vad finns det för olika typer av kaffebönor?

I Sverige är vi helt galna i kaffe och kaffe konsumeras så ofantligt mycket i det här landet. Det är dock sällan man tänker på vad kaffe egentligen kommer ifrån och hur det ser ut från början. Det är också sällan man frågar sig vad det finns för olika typer av kaffebönor eller om det ens finns flera olika sorters kaffebönor.

Kaffebönor finns i olika typer och de delas in i robusta och arabica. Vad som skiljer dessa kaffebönor åt är faktiskt ganska mycket. Robusta är den typ av kaffeböna som odlas vanligen på väldigt låga höjder men innehar än koffeinhalt som är högre än arabicabönan. Arabica är dock den kaffebönan som används och odlas mest i världen. Denna står för närmare 70 procent av all den kaffeodling som görs i världen medans robusta endast står för 30 procent. Eftersom att den typen av kaffebönor som heter robusta innehåller vanligen mer koffein i jämförelse med de andra bönorna så märker man tydligen en starkare smak av denna typ av kaffe. Vanligtvis så medför en kaffe som är bryggd med robustabönor till en besk eftersmak. Det är även väldigt torrt och används därför väldigt mycket till olika kaffeblandningar men är även vanlig i snabbkaffe.

Vad det finns för olika typer av kaffebönor kan tänkas bero på vart bönorna faktiskt kommer ifrån. Vad som är generellt för just robustabönorna är att de alltid odlats i Malaysia, Vietnam, Sri Lanka, Indien men även Brasilien. Det har även förekommit större odlingar av denna typ av böna i väst och Centralafrika. Arabicabönan däremot odlas nästan inte alls i just dessa länder utan har odlats främst i syd och Centralamerika såsom i länderna Venezuela, Mexico, Ecuador, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina, Colombia, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panama m.fl. Arabicabönan som är en till smaken mildare odlas på höjder till 2000 meter. Koffeinhalten på denna typ av böna är relativ låg men denna typ av böna anses hålla en bättre kvalité i jämförelse med robusta. Smaken på denna typ av böna är syrlig och uppfattas som att ha en eftersmak som påminner om karamell.

Även om det finns olika typer av kaffebönor så används dessa vanligen för att komplettera varandra för att få en perfekt kaffe. Dessa kaffeblandningar påträffar vi väldigt ofta utan att vi tänker på det. Det är väldigt vanligt att man får en blandning av olika kaffebönor när man beställer in en espresso. Även om de är så att de är större delen arabicabönor så brukar man fylla ut smaken med robustabönor. Detta för att få en fylligare smak och helt enkelt ett bättre kaffe.

Att det finns olika typer av kaffebönor är något som man sällan tänker på men det gör faktiskt en stor skillnad i vår vardag då vi i Sverige är så pass förtjusta i kaffe och det är en del av vår vardag. Att det finns olika typer av kaffebönor som man kan mixa ihop för att göra ett perfekt kaffe är en konst som vi alla kan njuta av.